Blogs

Wekelijks een verse blog: Een smakelijke mix van hulp bij de groei van je bedrijf en jouw groei als ondernemer.

blog-uitbesteden

Zelluf doen goedkoper? Da’s een grote mindf*ck!

Sinds januari heb ik een VA. We werkten al samen, maar heel beperkt. Dit jaar wordt dat uitgebreider, want ik merk dat met het groeien van mijn bedrijf ook mijn onvermogen om alles te overzien groeit. Ik wil de chaos en ontreddering voor zijn. Dus eigenlijk wat vroeg, maar volgens mij precies op tijd, heb ik haar erbij gehaald. En dat voelt zó lekker!

Het is een grote luxe om al die dingen waar je zelf eeuwig over doet omdat daar gewoon je expertise niet ligt uit te besteden. En ook als je denkt nog niet genoeg om te zetten, is het toch goed om erover na te denken… Het punt is dat je jezelf ook tegenhoudt in je ontwikkeling. Je kunt je tijd nou eenmaal maar een keer gebruiken.

Ik ken ze hoor!

Boekhouding?
Doe ik zelf. Eitje!
Bespaart lekker.

Website?
Doe ik ook zelf. Hoe moeilijk kan het zijn?
Kijk hoeveel geld me dat scheelt!

De dame van de boekhouding besteedde bij elkaar een hele werkweek aan haar btw-aangifte. Ze volgde een aantal webinars, vroeg advies via Facebook-pagina’s. Het kostte wat, maar het was gelukt. Al moet je je afvragen of ze niets vergeten is.
De dame van de website besteedde letterlijk maanden aan haar website. Deed een cursus om het goed te leren. Een paar foto’s van haar telefoon erbij en hop, website klaar; maar hoe?
Beide dames besteedden veel tijd en zelfs geld aan het zelf doen. Ze waren trots op het resultaat.
Met recht hoor! Maar ze zagen wel een paar dingen over het hoofd.

Geld

Die btw-aangifte had een boekhouder in een middag voor je gedaan. Ja, dat kost ook geld. Maar behoorlijk wat minder dan je zelf uiteindelijk kwijt bent als je gaat berekenen wat je in die tijd had kunnen doen aan betaald werk.
Die website, een simpele natuurlijk, want verder kwam ze niet, had een pro in een dag voor elkaar gemaakt. Voor minder geld dan zij besteedde aan die cursus; nog los van de tijd die ze kwijt was.

Je houdt jezelf voor de gek!

Al die tijd….
Die had besteed kunnen worden aan klanten. Werven, contacten onderhouden, nieuwe content maken en publiceren, je aanbod onder de aandacht brengen of verbeteren. Uiteindelijk moet je het daarvan hebben hè!

Ieder zijn vak

Dus ja, die website is belangrijk, maar als je wilt dat die écht impact maakt, kan je die sowieso beter aan een pro overlaten.
Het is een raar mechanisme: Ervan uitgaan dat het goedkoper is om iets zelf te doen, al heb je er niet alle skills voor in huis. Dat je maar wat gaat proberen tot het ergens op lijkt.

Kijk. Ik wil niet zeggen dat wat je doet prutswerk is hoor.
Maar ieder zijn vak. Niet in de laatste plaats omdat weten wat je doet aan alle kanten voordeel oplevert. Dat geldt voor jou, maar ook voor al die professionals die jou fantastisch kunnen ondersteunen.

Er is maar een woord voor

Eigenwijs.
Of nou ja, twee dan. Want het is eigenlijk ook gewoon kortzichtig.
Omdat je niet verder kijkt dan je neus lang is. Kortetermijndenken. En daar is echt nog nooit iemand succesvol van geworden.

Waarvan word je dan wél succesvol?

Om te beginnen door te doen waar je blij van wordt. Da’s niet helemaal toevallig ook meestal waar je goed in bent.
Tijd besteden aan je volgers, klanten. Ze helpen met jouw expertise. Gaaf toch? Daar werd je ondernemer voor.

En door niet te doen waar je niet blij van wordt. Ook niet toevallig: Meestal ben je daar een stuk minder goed in.
Weetje: Er zijn mensen die wél blij worden van die dingen. Die kunnen ze ook hartstikke goed, en in een fractie van de tijd die jij nodig hebt. Reken maar even uit wat dát oplevert.

Denk daar maar even over na.

En als je durft: Vertel wat jij nog niet uitbesteedt, maar eigenlijk wel wilt én zou moeten? Via DM reken ik ook goed ????

 

chocolade-witte-rand

Reageren?

Wil je reageren op deze blog? Heb je een vraag?

Of kun je er geen chocola van maken?

Stuur me een e-mail! Dan beantwoord ik deze graag.

En?

dcb-icon-infobox-pollepel

Smaakt het? Lust je meer?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Elke 2 weken verse content.

Lekker toch?

Wil jij elke 2 weken lekkere tips, nieuwe ingrediënten en nog veel meer?