Blogs

Wekelijks een verse blog: Een smakelijke mix van hulp bij de groei van je bedrijf en jouw groei als ondernemer.

blog-waarom-wachten

Waarom wachten? Gewoon doen!

Maandag 4 januari 2021. Ik lig vandaag op de operatietafel, dus schrijf dit wat eerder, dat leek me handiger. Al krijg ik een ruggenprik, mijn laptop mag vast niet mee naar binnen. Vandaar dus.
Ik krijg onder andere een nieuwe enkelband. Cool wel, toch? Een stukje van mij is straks van kunststof. Onverwoestbaar, volgens de chirurg. Eindelijk een stuk van mij dat niet kapot kan. Hoewel… Bij mij weet je het nooit natuurlijk ????

Nou ja, in elk geval schrijf ik dit dus omringd door kerstbomen, lampjes en ander kerstspul. Gezellig! Ik hou ontzettend van de kerstperiode, het versieren van het huis, mijn kantoor… Kijk er altijd naar uit. Heerlijk! Gek wel (volgens mijn man in elk geval) dat ik op 1 januari niet kan wachten om het allemaal weer op te ruimen. Ik ben het dan echt zat. Wil de ruimte en leegte in huis terug, grote vaas tulpen erbij… Daar kan ik dan ook weer echt naar uitkijken. Ik bekijk mijn huis met nieuwe ogen als ik klaar ben. Ook heerlijk!

Ik wil niet wachten op een speciale datum

Met Nieuwjaar op zichzelf heb ik niet veel. Het is gewoon weer een nieuwe dag in een nieuwe maand. Natuurlijk: Het is een mooie markering om successen, mislukkingen en veranderingen aan op te hangen. Maar wat mij betreft kan dat allemaal ook best op 15 februari, of 4 april ofzo. Wanneer je er maar klaar voor bent en zin in hebt.
Voor mij voelt het niet logisch om te wachten tot een ‘speciale’ datum met iets nieuws; als je klaar bent, ben je klaar. Daarom vind ik het ook te gek dat een klant van mij een willekeurige dag in januari koos om haar nieuwe concept te lanceren. En daarom ook lanceerde ik mijn Conceptenbakkerij op een willekeurige dag in oktober 2020. Het moest de wereld in, dus hoppa, lanceren die hap! En nee, echt klaar was het niet in de zin van logo, website enzo. Maar ik, ik was er klaar voor, en dus deed ik het.

Maar waarom wachten we zo vaak?

Tot die-en-die datum, tot logo en huisstijl klaar is, tot alle teksten voor de website klaar zijn, tot het hele aanbod tot in de details is uitgeschreven, tot…. Vul maar in. Begrijp me goed, iedereen moet doen waar ie zich goed bij voelt, maar ik vind het zó zonde dat geweldige dingen daarmee net iets te lang op de plank liggen en ingehaald worden door de tijd. Want in al die tijd die je het laat liggen tot alles klaar is, had je je concept kunnen verfijnen, uitbreiden, kleiner maken: Beter maken!
Die officiële lancering komt wel. Of niet. Want er hoeft niets. Jouw bedrijf, jouw beslissing.

Het punt is dat we ons te veel laten leiden door wat “hoort”. Door wat anderen logisch vinden. Of beter: Door wat wij denken dat anderen logisch vinden. En alles en iedereen buiten jezelf is fijn om te spiegelen en sparren, maar de beslissing ligt uiteindelijk bij jou.

Klaar? Niet langer wachten!

Toen ik mijn mini-magazine af had, vroeg degene die het ging opmaken of ik niet zou wachten tot ik een complete huisstijl klaar had. Ik snapte haar wel, tuurlijk is het veel mooier om alles in een keer klaar te hebben. Maar… ik was er megatrots op en het was klaar om andere ondernemers te helpen! Het was klaar voor introductie… Die huisstijl, dat wordt pas januari, op zijn vroegst! En dan heb ik dus twee maanden verspild.
Het antwoord was dus nee en dat magazine kwam er. En als straks de huisstijl klaar is, maken we gewoon een nieuwe. Ja, dat brengt extra kosten met zich mee, maar die wegen niet op tegen wat het magazine me nu al heeft opgeleverd. En da’s nog los van het plezier!

Start before you’re ready

Ik daag je uit om me één reden te geven om te wachten als je weet wat je wilt, hoe het heet en wat (globaal) de inhoud wordt. Wat win je ermee? En, veel belangrijker volgens mij, wat verlies je ermee? Als er iets is wat je tegenhoudt, wat is dat dan? Kun je het de nek omdraaien? Doe dat dan vooral! Ga het gewoon doen en laat je door niemand wijsmaken dat ’t niet kan. Alles kan, als JIJ maar wilt. Durft.

Want, zeg eens eerlijk, is dat het niet?
Dat je het voor je uitschuift omdat je niet durft? Bang bent dat ’t nog niet perfect genoeg is? Bang voor de mening van anderen? Bang dat je nog moet bijschaven?

Niet perfect? Wat is ooit perfect?
De mening van anderen? Die kan ook enthousiast zijn, en zo niet, dan was het dus niet jouw klant.
Bijschaven? Dat blijf je doen, geloof me! Altijd.

Wat nou hè, wat nou als je het gewoon doet?

Als je gewoon jouw geweldige bedrijf, idee, blog, weggever of aanbod de wereld in slingert.
Stel je eens voor. Dan kan het gaan leven, gezien en gelezen worden, zich alsmaar ontwikkelen.

Stel nou hè, dat je het gewoon doet!

F*ck niet durven

Je kunt dit! Je hebt het bedacht, gemaakt, geschreven. Wees er trots op en laat het aan de wereld zien, met alle imperfecties die jij nog ziet. (Want, verrassing: Dat zie jij, verder niemand!)
Kan het beter? Dan maak je het beter en vertel je de wereld dat het nóg beter is dan het al was. Heb je ook weer iets om over te vertellen.

Dus. Spreken we dat af voor dit jaar?
Dat we gewoon met zijn allen het lef gaan hebben om te starten voor het perfect is? Dat we niet uitstellen, maar gaan doen? Gewoon, op de dag dat je vindt dat het kan. En dan het liefst op een datum waar nix speciaals aan is, want dan is het enige speciale jouw lancering. Hoe gaaf is dat!?

En als je nou denkt, jamaar, jamaar… IK DURF NIET ALLEEN!
Boek dan even een Boost Call bij mij. Dan help ik je. Want alles kan, als je maar wilt ????

 

chocolade-witte-rand

Reageren?

Wil je reageren op deze blog? Heb je een vraag?

Of kun je er geen chocola van maken?

Stuur me een e-mail! Dan beantwoord ik deze graag.

En?

dcb-icon-infobox-pollepel

Smaakt het? Lust je meer?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Elke 2 weken verse content.

Lekker toch?

Wil jij elke 2 weken lekkere tips, nieuwe ingrediënten en nog veel meer?