Blogs

Wekelijks een verse blog: Een smakelijke mix van hulp bij de groei van je bedrijf en jouw groei als ondernemer.

blog-verkopen

F*ck NEE. Ga gewoon verkopen!

Ik heb écht gaaf werk. Ik krijg een kijkje in de wildste en gaafste ondernemersdromen van mijn klanten. En ik mag ze helpen die dromen stap voor stap om te zetten in een echt aanbod. Met mijn hulp stappen ze over alle bezwaren en drempels heen en drie maanden later staat het er en gaan ze verkopen. Soms al tijdens het traject (iets met ‘start before you’re ready’, ik hou ervan!).
En dan ben ik trots als een aap met zeven …. Euh… Apetrots dus. Hun succes voelt als mijn succes. En dat maakt me belachelijk gelukkig.

Ik durf te verkopen

Inmiddels durf ik mijn aanbod ook zo te verkopen. Mijn waarde zit hem in de vertaling die ik heb gemaakt van mijn kennis en ervaring naar een werkbaar traject van drie maanden. En ja, dat kan iemand best zelf. Maar niet in drie maanden en niet met het resultaat dat ie bij mij heeft. Als je het goed wil doen, heb je mij nodig.
Zo. Ik heb het gezegd.

En dat, lieve lezertjes, was eerder echt een probleem.

Gaan staan voor je waarde klinkt ontzettend afgezaagd

Maar dat is wél wat ik moest doen.
En jij ook trouwens. Want man, man, man… Wat zijn we bang om te verkopen!
We willen niet pusherig zijn. We willen niet verkoperig, opdringerig of vervelend zijn.
Weet je wie vervelend zijn? Die energieverkopers die je soms drie keer per week bellen met een aanbod dat jij best kunt weigeren; je hebt namelijk al energie en goedkoper zijn die types zelden. Afkappen en afvoeren die handel.

Je hebt zo veel te bieden!

Maar jij! Jij met al je kennis! Jij die jouw klanten zó veel te bieden hebt! Jij helpt! En het zou strafbaar moeten zijn om kennis en vaardigheden waarmee je anderen verder kunt helpen voor jezelf te houden.
Want zeg nou zelf: Als je wéét dat je die ene ondernemer die je volgt kan helpen om dingen makkelijker, mooier of leuker te maken en je houdt je mond. Dan ben je toch een naar mens? Niet dan?

Wat houdt je dan tegen?

Al jouw argumenten over pusherig, opdringerig, vervelend komen neer op één ding.
Angst.

Ja echt.

Angst dat ze niet willen. Angst voor NEE.
Laat die maar even neerdalen.

Toevallig (?) raakte ik, terwijl ik aan dit blog bezig was, op social media in gesprek met een andere ondernemer die zich verontschuldigde voor het ‘op de verkoopstoel zitten’ in haar posts. Ze vertelde me letterlijk het bovenstaande; ik had het net op papier gezet. Dat de angst voor nee haar eerder tegenhield om voluit te gaan. Terwijl ze dus niet alleen een geweldig aanbod heeft, maar ook nog eens een van de besten in haar vak is.
Op een dag kwam het besef dat het ‘ergste’ wat kon gebeuren was dat ze dan misschien wat minder verkocht of ontvolgd zou worden op social media, maar dat die persoon dan wél weet wat ze doet. Dus ging ze ervoor. En met succes!

Los daarvan brengt elke nee je dichterbij die felbegeerde JA. Een filosofisch zinnetje dat mijn man altijd op me loslaat. Hij heeft gelijk. (Dat heeft ie vaak trouwens, irritant! Maar dat terzijde.)

Waarom ik dit nou allemaal vertel?

Omdat ik vind dat jij, lieve, leuke, fantastische ondernemer die dit leest, wel wat meer op die verkoopstoel mag gaan zitten. Waarom zou je niet vertellen hoe goed je bent in wat je doet? Je klanten een review te vragen, met toestemming die te delen? Waarom zou je niet vaker vertellen wat jouw expertise je volgers oplevert? Als ze het niet weten, dan komen ze niet hè! Kan je nog zo goed zijn en zo’n mooi aanbod hebben, maar dan blijft je bankrekening leeg. En je weet het. En toch doe je het niet. Hou je het bij voorzichtige tips zonder call to action. Hou je je advies voor je als je wéét dat jij de oplossing hebt. STOP DAARMEE!

Ga gewoon verkopen!

Staan voor je waarde. Dat cliché. Hang het maar boven je bed. Je bureau. Op de spiegel in de badkamer. En f*ck die NEE. Ga gewoon verkopen!
Er zijn genoeg klanten. En ze hebben je nódig! Gogogo get them!!

Enneh… Als je denkt ‘Maar hoe kom ik nou überhaupt in gesprek met die klanten?’ Download dan snel mijn mini-magazine met 10 redenen waarom klanten niet komen (en 5 tips om daar iets aan te doen). Dan hoef jij er alleen nog maar een JA van te maken. Makkelijk toch?

chocolade-witte-rand

Reageren?

Wil je reageren op deze blog? Heb je een vraag?

Of kun je er geen chocola van maken?

Stuur me een e-mail! Dan beantwoord ik deze graag.

En?

dcb-icon-infobox-pollepel

Smaakt het? Lust je meer?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Elke 2 weken verse content.

Lekker toch?

Wil jij elke 2 weken lekkere tips, nieuwe ingrediënten en nog veel meer?