Blogs

Wekelijks een verse blog: Een smakelijke mix van hulp bij de groei van je bedrijf en jouw groei als ondernemer.

blog-de-crisis-te-lijf

De crisis te lijf – Keep it up!

Hey! Gaat het een beetje met je? Nee, niet met je bedrijf, met jou! Als het niet goed gaat met jou, lukt de rest ook niet… Dus, eerst even wat aandacht voor jou.
Ik heb jaren thuisgewerkt, dus weet dat dat knap eenzaam kan zijn. En met de hele familie op een kluitje is nou ook bepaald geen recept voor werkgeluk over het algemeen, althans, na een aantal dagen. Vorig jaar voelde het misschien nog als een schoolreisje. Bizar, maar ook wel gezellig eigenlijk. Maar nu we het nieuwe jaar hebben bereikt en het nog altijd niet veranderd is, liggen de kaarten wat anders. Hoe hou je het vol? Hoe blijft het leuk? Hoe blijf je (mentaal) gezond?

Ik herhaal mijn blog van vorig jaar maart met tips om het leuk te houden, zelf leuk te blijven. En ook nog wat om je bedrijf leuk te houden. Want wat toen gold, geldt nog altijd. Meer zelfs misschien. Samen gaan we de crisis te lijf!

De crisis te lijf

1. Dress up!

Eigenlijk is dat de belangrijkste: Tut je elke dag op alsof je de deur uit moet, indruk moet maken. Laat die joggingbroek lekker in de hoek liggen! Trek een leuk jurkje aan, die mooie broek met een leuke top. Maak je op, doe je haar leuk! Je zult zien dat je je dan een stuk beter voelt.

Tuurlijk mag je af en toe best in je joggingbroek kruipen, maar let voor de lol eens op wat een verschil in mindset dat is! Hoeveel lekkerder je werkt als je je daarvoor kleedt.
Enneh… hou het ook aan ná het werk, in het weekend. Doet wonderen voor je humeur, geloof me!

2. Planning!

Jaja, daar ben ik weer met mijn planning. Maar echt… Alles staat of valt met planning. Zeker als je bijvoorbeeld met zijn vieren thuis werkt. Besteed elke week, op zondagavond bijvoorbeeld, of vrijdagmiddag als je dat prettiger vindt, een uurtje aan de weekplanning. Eerst ieder voor zich, daarna samen, zodat de pauzes samenvallen, maar soms ook eens niet: Me time is namelijk belangrijker dan ooit.
Probeer je trouwens niet al te veel te bemoeien met de inhoud van de planning van je gezinsleden (behalve als ze heel jong zijn natuurlijk). Het is nu veel belangrijker dat iedereen goed in zijn vel zit dan dat er op school topprestaties worden geleverd. Je kinderen zullen zich herinneren hoe ze zich voelden in deze periode, niet hoe goed ze het op school deden. En jij trouwens ook: Het leven mag best wat trager nu.

3. Ga op nieuwsdieet

Ik snap dat je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen, als nieuwsjunk pur sang check ik het liefst elke 10 minuten alle nieuwsapps. NIET DOEN! Ten eerste leidt het gewoon af. Ten tweede is het meeste nieuws niet al te gezellig en dat is niet goed voor je humeur. Doe hetzelfde als met je mailbox: Spreek met jezelf af op welke tijdstippen je het nieuws checkt. 2, 3 keer per dag is zat. En vooruit, 1 keer het tv-journaal erbij. Als er écht belangrijk nieuws is, mis je dat heus niet.

4. Maak toekomstplannen!

Voor jezelf, je gezin, je bedrijf… Dit is op een dag voorbij. Als straks alles weer kan en mag, wat wil je dan? Op vakantie? Gewoon lekker een dagje uit? En waarheen dan?
En wat wil je nu eigenlijk met je bedrijf? Voor veel ondernemers is het veel stiller nu. Besteed die tijd positief en maak toekomstplannen. Haal dat plan uit de ijskast, bedenk hoe je het kunt uitvoeren! Bedenk hoe je bedrijf nóg beter kan worden, hoe je jouw klanten nóg blijer maakt dan ze al waren met jou.
Check je ondernemingsplan: Doe je nog wel wat je wilde doen? En als je bent afgeweken van je oorspronkelijke plan, hoe erg is dat dan? Maak een nieuw plan. Jouw bedrijf is van jou, dus jij bepaalt waar je heen gaat. Lekker hè?

5. Accepteer de situatie zoals die nu is.

Het heeft weinig zin je boos of verdrietig te maken, daar wordt het niet anders van. Tuurlijk mag dat af en toe wel, maar laat dat niet overheersen. Want dan lukt namelijk niets meer en word je steeds negatiever.
Bel je ouders, je vrienden, je business buddy’s. Zoom, Team of Skype, dan zie je ze ook nog, extra gezellig! Werk af en toe online samen, even sparren over van alles en nog wat is altijd fijn.
Zet tijdens het werk je/jullie favoriete radiostation aan, blèr af en toe lekker mee met de muziek. Trakteer jezelf op iets lekkers, kan jou het schelen. Alles wat je maar blij maakt.

Hoe ga jij de crisis te lijf?

En vergeet niet: We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Laten we elkaar helpen, steunen en hier goed doorheen komen. We can do this!!

Wat is jouw gouden crisis-tip?

chocolade-witte-rand

Reageren?

Wil je reageren op deze blog? Heb je een vraag?

Of kun je er geen chocola van maken?

Stuur me een e-mail! Dan beantwoord ik deze graag.

En?

dcb-icon-infobox-pollepel

Smaakt het? Lust je meer?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Elke 2 weken verse content.

Lekker toch?

Wil jij elke 2 weken lekkere tips, nieuwe ingrediënten en nog veel meer?